01 February 2015

ČOKOLÁDOVÉ MAKRONKY

Druhý dnešný sľúbený recept je pre ozajstných milovníkov sladkostí a najmä čokolády a kakaa. Čokoládové makronky sa dajú robiť z horkej alebo mliečnej čokolády, mne sa však najviac osvedčila ich kombinácia. Troška pozmeníme aj základný recept, aby sme nielen farbu, ale aj čokoládovú chuť dostali nielen do plnky ale aj do samotných makroniek. Nezabudnite však použiť kvalitné kakao (ideálne holandské) a najmä kvalitnú čokoládu. Ja do svojich makroniek používam 70% tmavú a 40% mliečnu čokoládu.

Základný recept na makronky zmeníme nasledovne: 50g práškového cukru (zo 150g) nahradíme 50g kakaa. Všetko ostatné ostáva bezo zmeny. Keďže kakao trocha vysušuje, bude mandľová pasta hutnejšia a bude sa ťažšie spracovávať, ale výsledok stojí za trošku trápenia navyše. A teraz plnka - čokoládová ganaché.

Potrebujeme:
80 g tmavej 70% čokolády
70 g mliečnej 40% čokolády
150 g smotany na šľahanie 33%
15 g golden syrupu (alebo medu)
10 g masla 

A ako na to:
Smotanu a golden syrup dáme malého hrnca a postavíme na sporák. Do druhej misky dáme obidve čokolády a maslo. Keď sa na smotane začínajú tvoriť malé bublinky a blíži sa k bodu varu, odstavíme ju a nalejeme ju do misky s čokoládou a maslom. Necháme chvíľku postáť a následne metličkou vymiešame na hladký krém. Potravinárskou fóliou prekryjeme povrch tak, aby sa fólia dotýkala krému - zabránime tým vytvoreniu "kože" na kréme. Krém necháme úplne vychladnúť, vložíme ešte asi na 2 hodiny do chladničky. Plnku si naberieme do cukrárskeho sáčku s hladkou špičkou 10mm. Makronky si rozložíme do dvojíc, naplníme, priklopíme a odložíme na noc do chladničky do uzatvorenej nádoby, aby nenavlhli. Na druhý deň budú chute prepojené a určite potešia vašich známych chocoholicov :)

No comments:

Post a Comment