29 September 2014

BISCOTTI

Už začínam nostalgicky spomínať na letnú dovolenku v Toskánsku, v chladničke zostalo ešte pol fľaše talianskeho dezertného vína (vin santo), ktoré si šetríme a nenalievame ho všetkým okoloidúcim.. Tak som si povedala, že si treba pripomenúť letné pohodové dni v Taliansku jedným z najznámejších dezertov, ktorý vám ponúknu snáď vo všetkých toskánskych reštauráciách. Pôvodný dezert je "Cantuccini con vin santo", ja som sa cantuccini rozhodla trošku upraviť a vznikli tieto keksíky (biscotti).


Potrebujeme:

150 g hladkej múky
50 g mletých mandlí
60 g hnedého cukru
100 g sušených marhúľ porkájaných na kocky
70 g sušených brusníc
50 g celých mandlí
1 čajová lyžička škorice
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
2 vajcia
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
1 vajíčko na potretie

A ako na to:
Vyhrejeme rúru na 170°C a pripravíme si plech s papierom na pečenie. Múku preosejeme a primiešame k nej všetky suché prísady vrátane sušeného ovocia. Vajcia trochu našľaháme s vanilkovým extraktom (nemusíte z nich našľahať pevnú penu). Našľahané vajíčka vlejeme do sypkej zmesi, vareškou zamiešame a na doske pomúčenými rukami dobre spracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme valec, ktorý položíme na plech s papierom. Trochu ho rukou zatlačíme, aby sa sploštil. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 30 minút. Po vytiahnutí z rúry ešte za tepla (ja používam chňapku na pridržanie, aby som sa nepopálila) nakrájame sušienky. Je naozaj potrebné pracovať za tepla, po vychladnutí by sa sušienky strašne trúsili. Nakrájané poukladáme na čistý plech, znížime teplotu v rúre na 120°C a sušíme 15 minút z oboch strán. Necháme úplne vychladnúť a podávame s dezertným vínom (ak nezoženiete talianske vin santo, tokajské tiež nie je na zahodenie). A už len namáčame biscotti do vína, mňam.. inak pozor, celkom ľahko stúpajú do hlavy :)

No comments:

Post a Comment