08 July 2014

VANILKOVÉ MAKRONKY

Na období po štátniciach, je okrem pekných promócií a všetkých príjemných oslavách super, že mám viac času piecť. Práve pripravujem ponuku makroniek na piatok a keďže mám na dnes napečené, aj niektoré plnky porobené, ostalo mi trocha času aj na recepty.. Vanilka možno nie je práve letná príchuť, ale ja ju mám rada - aj v lete. Vanilkový lusk je jedna z tých vecí, ktoré samy osebe majú skôr nepríjemnú chuť, ani na pohľad nie sú veľmi vábivé, ale keď ich skombinujete s inými prísadami - heaven! Navyše, vanilkový lusk je jednou z mála vecí, ktoré môžete dať priamo do makronkového cesta bez toho, aby narobili viac škody ako osohu. A tieto makronky sú naozaj veľmi veľmi vanilkové.. Veď uvidíte :)

Potrebujeme:

Na makronky:
150 g mandľovej múky
150 g práškového cukru
55 g bielkov
1 vanilkový lusk
150 g krupicového cukru
35 g vody

Na plnku 
(vanilkový krém ganaché):
100 ml šľahačkovej smotany (33%)
1 vanilkový lusk
130 g kvalitnej bielej čokolády

A ako na to:
Postupujeme podľa základného receptu na makronky. Vanilkový lusk pozdĺžne rozkrojíme, tupou stranou čepele noža vyškrabneme semiačka z obidvoch strán lusku a primiešame ich do mandľovej pasty. Zvyšok postupu je nemenný, makronky však vďaka vanilke budú chutiť naozaj inak.. a k tomu tie malé čierne bodky - krása :)

Ideme na plnku. Myslím, že už z prísad je jasné, že to bude naozaj jednoduché. Šľahačkovú smotanu dáme do hrnca, vanilkový lusk znova pozdĺžne prekrojíme, semiačka vyškrabneme a spolu s luskom dáme do hrca k smotane. Privedieme k varu, akonáhle začne šľahačka vrieť, odstavíme a necháme 30 minút odpočívať, aby šľahačka čo najviac absorbovala vanilku. Bielu čokoládu (používam vysokokvalitnú bielu čokoládu s obsahom kakaového masla až 35% a prisahám, že sa do nej oplatí investovať :)), dáme do keramickej misky, nemusíme ju roztápať. Po pol hodine vyberieme zo smotany vanilkový lusk, znova ju zohrejeme takmer k varu a nalejeme na čokoládu. Chvíľu počkáme, horúca smotana roztopí čokoládu a potom metličkou vymiešame na hladký krém. Aby sme zabránili tomu, že sa na povrchu plnky vytvorí film (poznáte to - ako "koža" na pudingu), prekryjeme plnku potravinárskou fóliou tak, aby fólia priľnula k povrchu krému. Necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky aspoň na dve hodiny, aby krém poriadne stuhol. Ak je plnka stále akási tekutá, môžeme ju jemne prešľahať a ona zhustne. 

Máme hotový vanilkový krém ganaché, ktorým naplníme cukrársky sáčok. Používam rovnakú špičku ako pri makronkach (t.j. 10 mm), alebo niekedy aj žiadnu a iba odstrihnem jednorazový cukrársky sáčok. Rozložíme si makronky (ja si ich rada rozkladám do párov) a pomocou cukrárskeho sáčku vytláčame plnku na každú druhú makronku. Priklopíme makronkou bez plnky a je to.. 

Ale ešte počkajte.. dajte im čas v chladničke, vo vzduchotesnej nádobe (to aby nezvlhli a nezmäkla ich škrupinka). Makronky sú najlepšie na druhý deň, keď sa vzájomne prepoja chute škrupinky a plnky. A ešte.. áno, ja viem, tiež sa nikdy neviem dočkať, ale skúste ich vybrať z chladničky asi pol hodinku pred predtým, ako sa do nich zahryznete vy, či ktokoľvek pre koho ste ich pripravili.. 


1 comment:

  1. Dobry den, prosim na kolko makroniek vyjde ten krem?

    ReplyDelete