05 June 2014

JAHODY A PROSECCO: ICE-CREAM STYLE

Je zo mňa inžinierka. Ako to povedať slušne.. V tomto veku už je asi najvyšší čas, alebo neslušne.. veď už je načase, som stará koza. Každopádne, štátnice boli nakoniec veľmi príjemným dňom, so super skupinou spolužiačiek s pohodovou a vtipnou štátnicovou komisiou a nakoniec zaslúženou fľašou Moeta.. :)
A keď už sme pri bublinkách, čo už sa k nim hodí viac ako jahody. Navyše máme sezónu, leto za rohom, tak to spravíme tento raz trocha inak: nech sa páči, jahodová zmrzlina s proseccom.

Potrebujeme:
475 g jahôd
25 g práškového cukru
šťava z 1/2 citróna
3 bielka
120 g krupicového cukru 
100 ml prosecca (najprv to bolo len 50, ale frajer ma presvedčil, že dvojitá dávka nikomu neublíži:))

A ako na to:
Najprv si spravíme taliansky sneh. Použila som menej cukru ako sa normálne používa, pretože som chcela, aby bol sneh ľahší a menej sladký. Do hrnca nasypeme krupicový cukor a zalejeme 30 ml vody. Postavíme na sporák a uvaríme cukrový sirup. Keď má sirup asi 112 - 114°C (áno, potrebujete teplomer, ale ak nemáte, nevadí. Kašlite na cukrový sirup a vyšľahajte bielka s cukrom), začneme šľahať bielka. Keď má sirup 118°C, postupne ho vlejeme do šľahajúcich sa bielkov (mali by byť už poriadne napenené, nie však tuhé). Došľaháme na pevný lesklý sneh.
Jahody prekrojíme na polovicu, vložíme do hrnca, pridáme práškový cukor a citrónovú šťavu. Jahody trocha popučíme vidličkou, aby pustili šťavu a postavíme na sporák. Povaríme 5 minút, kým jahody nezmäknú. Tyčovým mixérom ich rozmixujeme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Do vychladnutých jahôd primiešame prosecco. V žiadnom prípade neprilievajte prosecco do horúcej zmesi - vyparí sa vám alkohol, a to predsa nechcete :) Na záver primiešame sneh, odporúčam použiť metličku, aby sa sneh dobre spojil s jahodovou zmesou. A je to. Ak máte zmrzlinovač, vybaví zvyšok za vás, ak nie, tak zmes vyberte každú pol hodinu z mrazničky (aspoň 3-4 krát) a poriadne premiešajte, aby ste rozbili kryštáliky vody.

..a ešte pár slov k podávaniu. Odporúčam pohár na martini, zaliať zmrzlinu ešte trochou vychladeného prosecca a prevoňať mladými lístkami čerstvej mäty. Takto oslavujú štátnice dámy.. tak nazdravie!

No comments:

Post a Comment